Arašídový dort s mandlovou šlehačkou
Nedávno jsem si koupila arašídovou mouku na vyžkoušení. Hledala jsem na internetu nějaké recepty, z této mouky, ale nemohla jsem žádné najít. Tak mě napadlo, že bych mohla udělat nějaký nadýchaný, měkký korpus, ale nevěděla jsem, zda těsto bude držet pohromadě, když v arašídové mouce není žádný lepek, nebo se mohlo stát, že se těsto propadne atd. Hororových variant bylo mnoho.
Naštěstí, se nic z toho nestalo :-) korpus se povedl. Problém byl nakonec úplně jinde, než jsem čekala. Mandlovou šlehačku s veganským ztužovačem jsem šlehala snad 20 min a konzistence nebyla pořád taková, jakou jsem si představovala. Druhý den na dortu, už ale hezky držela a nestékala. Takže je lepší vychladit přes noc. Druhý den byl dort ještě lepší, korpus neztvrdnul, byl pořád krásně měkký a vláčný :-)
Výživové hodnoty na 100 g / 1559 kj (porce je asi 50g)
- bílkoviny - 12 g
- sacharidy - 9 g
- z toho cukry - 1,9 g
- tuky - 33,5 g
Ingredience
Korpus
- 2 vejce
- stévie asi 40 kapek
- 50 ml teplé vody
- 50 ml slunečnicového oleje
- 150 g arašidové mouky
- 1 prášek do pečiva bez fosfátu
Krém
- Rostlinná šlehačka (já použila 200 ml mandlovou)
- veganský ztužovač šlehačky
- pár kapek stévie (cca 20 kapek)
- holandské kakao na posypání, nebo skořice
Postup
Korpus
- Zapnout troubu na 175 C. Na dno formy dát pečící papír. Já použila dortovou formu o průměru asi 25cm. Po upečení bylo těsto vysoké 2cm. Když dáte těsto do menší formy, tak se bude péct o něco déle.
- Vyšlehat sníh z bílků. Do žloutků přidat vodu, olej a vše vyšlehat. Přídat arašidovou mouku a prášek do pečiva a vše znovu chvíli šlehat. Nakonec opatrně vmíchat sníh z bílků. Už nešlehat.
- Těsto vylít do formy a péct cca 25 min. Pak vyzkoušet párátkem nebo, špejlí zda už je hotové. Pokud se na párátko nalepilo těsto, tak necháme ještě dalších 5 - 10 minut a vyzkoušíme znovu.
Krém
- Do vychlazené rostlinné šlehačky přidáme veganský ztužovač, pár kapek stévie a šleháme do potřebné konzistence.
- Šlehačku dáme na vychladlý korpus. Nakonec posypat kakaem, nebo skořicí.