Bezlepkový arašídový mramorový koláč
22.09.2017
Tento koláč je velice jednoduchý a chutný samostatně, jen politý čokoládou jako jsem udělala dnes, nebo se dá použít i jako korpus na dort. Dělala jsem ho už mnohokrát a pokaždé se mi povedl a všem moc chutná. Je úplně bez mouky, takže je samozřejmě bezlepkový. Je bez mléka, takže i bez laktózy. A pokud osladíte jen stévií tak i bez cukru :-))
Ingredience
- 4 vejce
- sladidlo podle vlastního výběru (já dala stévii)
- 50 ml oleje (kokosový, slunečnicový)
- 50 ml teplé vody
- 150 g - 170 g arašídové mouky (podle velikosti vajec)
- 1 prášek do pečiva bez fosfátu
- 10 g kakaa
Postup
- Zapnout troubu na 175 C.
- Vyložit formu pečicím papírem, měla jsem formu o průměru 17 cm (já vymazala olejem a kokosem, protože mi došel pečicí papír :-D)
- Rozdělíme si žloutky a bílky.
- Vyšleháme bílky.
- K žloutkům přidáme olej, vodu, sladidlo a vše důkladně smícháme, nebo vyšleháme.
- Přidáme prášek do pečiva a mouku. Těsto nesmí být příliš tekuté. Pokud se Vám zdá, že je tekutější, přidejte ještě mouku.
- Přimíchejte opatrně bílky.
- Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné přidáme kakao a zamícháme.
- Pak lžící dáváme do středu formy nejdříve těsto bez kakaa, pak přímo na to těsto s kakaem atd.
- Dáme péct asi na 40 minut. Záleží do jak velké formy dáte, pokud do větší formy, tak koláč bude upečený rychleji)
- Je dobré po upečení nechat minimálně půl hodiny vychladit ve formě a přikrýt vlhkou utěrkou.
- Můžete koláč pak jen polít čokoládou, nebo polevou z kokosového oleje a kakaa a posypat nasekanými arašídy.
Bon appetit H. H.
Nutriční hodnoty na 100 g / 1551 kj
- Bílkoviny - 14 g
- Sacharidy - 12 g
- Tuky - 31 g
- Vláknina - 1 g
Počítáno bez polevy.
Jeden kousek vychází na asi 60 g.