Jahodový veganský "cheesecake"
Včera, když jsem měla teda ty narozeniny, tak samozřejmě všichni čekali, že bude dortík. No a kdo by mi ho upekl jiný, než já sama sobě :-). Takže jsem se rozhodla opět pro dort ve stylu "cheesecake". Jsou celkem jednoduché a není s nimi taková práce, protože jsem dorty musela péct dva. Půlka rodiny, co tyto dortíky nejí (nebo nemají odvahu je ochutnat), se pořád ptali, zda bude i čokoládový dortík, který jsem dělávala dříve. Jen pro zajímavost sem hodím fotku. Ale bylo to takový na rychlo :-). Jeden člen rodiny po snězení čokoládového dortu, chtěl ochutnat i veganský dortík. A opravdu mě překvapilo co řekl. Kupodivu, mu chutnal více veganský dortík, protože je prý lehký a nepřeslazený. Nejvíce mu chutnala prostřední část z tofu. :-)
Mě bohužel horní vrstva trochu stékala, tak nedoporučuji už přidavat tu vodu. A taky se dortík chladil asi jen hodinu..Jahody na ozdobu doporučuji až k servírování, nebo až uplně vychladne, protože jahody pak pouštěli šťávu..
Ingredience
Korpus
- 50 g strouhaného kokosu
- 100 g mandlí
- 20 ml kokosového oleje
- 10 g holandského kakaa
Krém
- 500 g tofu (dala jsem obyčejné bílé)
- 20 g kokosového oleje
- 1 vanilkový pudink
- asi 100 g čerstvých jahod
- můžete dosladit stévií, xylitolem atd.
Horní vrstva
- 200 g čersvých jahod
- 20 g pudinku (nebo kukuřičného škrobu)
- můžete dosladit stévií, xylitolem atd.
- Já přidala ještě 50 ml vody, ale asi není třeba, jahody pustí ještě štávu.
Postup
- Zapneme troubu na 175 C.
- Vyložime formu pečícím papírem (já použila kulatou formu o průměru 17 cm)
- Kokos a mandle hodíme do mixéru. Rozmixujeme.
- Přidáme kokosový olej a kakao. Mixujeme dokud se to alespoň trochu nespojí.
- Těsto dáme do formy a pořádně rovnoměrně stlačíme.
- Do mixéru hodíme kokosový olej, tofu, jahody, pudink a popřípadě nějaké sladidlo. Rozmixujeme do hladka.
- Vylijeme na korpus a dáme péct asi na 40 minut. (záleží v jak velké formě budete péct, čím větší forma, tím je pečení kratší)
- Po vyjmuní z trouby si připravíme horní vrstvu tak, že jahody, pudink (nebo kukuřičný škrob) popřípadě i sladidlo, hodíme do mixéru a rozmixujeme do hladka.
- Dáme do menšího hrnce a vaříme asi 2 minuty.
- Vylijeme na upečený dortík, necháme pořádně vychladnout a pak chladíme alespoň 2 hodiny.
- Můžete dozdobit čerstvými jahodami :-)
Bon appetit H.H.
Nutriční hodnoty na 100 g / 864 kj
- Bílkoviny - 9 g
- Sacharidy - 6 g
- Tuky 16 g
- Vláknina - 7 g
Počítáno bez jahod na zdobení a bez sladidla.