Makovo-čokoládový vegan koláč

22.10.2017

Musím přiznat, že tento koláč, je jeden z nejlepších, co jsem dosud dělala. Příště dělám dort jen z tohoto čokoládového krému. Je opravdu výborný. Chutná totiž jako pařížská šlehačka. Kaloricky je na tom trochu hůř. 


Ingredience

Korpus

  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 75 g sirupu (kokosový, javorový, atd, nebo pokud můžete tak 1 vejce)


Maková vrstva

    • 200 g máku
    • 400 g tofu (cca 2 balení Lunter, zakoupíte běžně v obchodech)
    • 50 ml kokosového oleje
    • 50 ml rostlinného mléka
    • 1 lžíce vanilkového extraktu
    • 20 g vanilkového pudinku, nebo kukuřičného škrobu
    • sladidlo jaké chcete, já jsem použila asi 20 kapek stévie 

    Čokoládová vrstva

    • 200 g vychlazeného kokosového mléka (jen tu tuhou část)
    • 100 g hořké čokolády ( použila jsem 90% čokoládu, pokud použijete méně procentní čokoládu, tak doslazovat nemusíte, jinak můžete dosladit například stévií)

    Postup

    1. Zapnout troubu na 175 C.
    2. Vyložit formu pečicím papírem. (použila jsem dortovou formu o průměru 25 cm)
    3. Ingredience na korpus hodit do mixéru a mixovat dokud nebude hmota taková lepivá. Stačí tak 30 - 60 sekund.
    4. Hodíme do formy a pořádně stlačíme. Mělo by to vyjít akorát. Na okraje ale nevyšlo.
    5. Dáme péct asi na 10 minut, dokud okraje trochu nezezlátnou.
    6. Nejdříve si nameleme mák. Já ho hodila do mixéru a za pár vteřin bylo hotovo.
    7. Pak buď mák vysypeme do mísy a zbytek ingrediencí hodíme do mixéru a rozmixujeme dokud vše nebude hladké a pak smícháme s namletým mákem. Nebo můžeme vše ostatní hodit k máku a rozmixovat vše dohromady. Já to dělala druhým způsobem a moc dobře to nešlo, trochu to dalo práci :-)).
    8. Makovou směs opatrně dáme na korpus, je trochu tužší tak si dejte pozor ať se Vám nezničí korpus. (pokud použijete jako sladidlo sirup, tak ta konzistence bude pak lepší, na mě by to bylo už moc sladké :-) )
    9. Pokud chcete, můžete si ze stejné hmoty jako je korpus vyrobit na ozdobu hvězdičky, nebo jiné tvary. Akorát přidejte více sirupu, aby byla hmota více lepivá.
    10. Dáme péct asi na 40 minut.
    11. Po vychlazení koláče si připravíme čokoládový krém. Do hrnce hodíme ingredience na čokoládový krém a zahříváme, dokud se čokoláda neroztopí.
    12. Dáme opatrně na koláč a necháme chladit v lednici asi 2 hodinky.
    13. Na ozdobu můžete škrabkou nastrouhat trochu čokolády.

    Bon appetit H. H.



    Nutriční hodnoty na 100 g / 1336 kj

    • Bílkoviny - 10 g
    • Sacharidy - 19 g
    • Tuky - 22 g
    • Vláknina - 8 g
    Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky