Naked cookies
Proč bychom měli jíst ovesné vločky? Jaký mají význam ovesné vločky pro zdravou výživu? To jsou otázky, které už asi každého z nás napadly. Ovesné vločky jsou totiž cenným zdrojem řady živin, které z obyčejné bílé mouky nedostanete (v minimálním množství). Obsahují asi 14 % bílkovin na 100 g. Mají i o něco méně sacharidů, než bílá mouka. Dále obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamíny B1, B6, E. O proti bílé mouce, obsahují vločky 2x více vápníku a jednou tolik vlákniny. Ovesné vločky jsou lehce stravitelné a známé svým obsahem lehce rozpustné vlákniny, která reguluje cholesterol a glukózu v krvi. To je jen zlomek toho, jak jsou ovesné vločky prospěšné pro naše zdraví...ale nic se nemá přehánět, všeho s mírou. :-)
Z ovesných vloček si můžete uvařit, nebo upéct mnoho variant kaší, sušenek, koláčů atd.
My jsme pro Vás připravily další variantu cookies. Pojmenovaly jsme je NAKED (nahé), protože jak vidíte, v nich není žádná čokoláda, ani žádna poleva. :-) Takže pokud budete mít chuť na něco ke kávě, nebo čaji, co takhle upéct rychlé, jednoduché a voňavé cookies z ovesných vloček...:-)
Ingredience
Suché
- 80 g vloček
- 20 g arašídové mouky (nebo na jemno nasekané ořechy)
- 15 g kokosové mouky
Tekuté
- 1 vejce
- 1 banán
- 10 ml kokosového sirupu (nebo jiné sladidlo, nemusí být)
- 15 ml oleje (kokosový, slunečnicový)
Postup
- Zapnout troubu na 180 C.
- Vyložit plech pečicím papírem.
- Smíchat suché a tekuté ingredience.
- Můžete vytvarovat pomocí vykrajovátka, nebo vytvarovat kuličky a pak stlačit vidličkou.
- Pečeme podle velikosti cookies cca 10 - 15 minut.
- Můžete nakonec polít čokoládou, nebo rozmíchaným kokosovým olejem s kakaem.
Toto jsou základní cookies, můžete si do nich přidat cokoliv Vás napadne :-)
Bon appetit P.H.
Nutriční hodnoty na 100 g / 1159 kj
- Bílkoviny - 9 g
- Sacharidy - 31 g
- Tuky - 13 g
- Vláknina - 4,7 g
Bohužel nevím, kolik váží jedna sušenka, protože sestra už je je asi všechny snědla :-D
Tip jak můžete cookies dozdobit. Můžete je namazat domácí lísko-oříškovým krémem bez cukru a přidaného oleje. Pokapat je můžete rozmíchaným kokosovým olejem a kakaem a dozdobit arašídy, kokosem,mandlí, čokoládou atd.