Pohankový koláč s mákem (bezlepkový, bez laktózy)
Tak jsem si říkala, že bych konečně mohla upéct něco nového. Rozhodla jsem se pro koláč z pohankové mouky, protože jsem si nedávno pohankovou mouku koupila na vyzkoušení, tak aby mi neprošla, jelikož má trvanlivost asi jen do března :-D. Koupila jsem si celozrnnou od značky Šmajstra.
Pohanka, jak asi víte, je bezlepková potravina. Je tedy vhodná pro osoby trpící celiakií, ale i pro osoby, které bezlepkovou dietu nedrží, protože má blahodárné účinky pro náš organismus. Obsahuje značné množství Rutinu, který léči problémy s cévami, i křečovými žilami. Vhodná je i pro fyzicky i psychicky namáhané osoby. Pohanka prohřívá organismus, je tedy vhodné ji konzumovat v zimě. Navíc má asi o 20 g méně sacharidů, než pšeničná mouka. (na 100g)
Tento recept je opravu jednoduchý a rychlý. Já jsem nepoužila cukr, ale pokud použijete, tak doporučuji kokosový cukr. Má totiž glykemický index pouze 35 a má takovou karamelovou příchuť, která se podle mě k pohance hodí :-).
Ingredience
korpus
- 4 vejce
- 100 ml slunečnicového oleje
- 200 ml teplé vody
- 240 g pohankové mouky
- 1 prášek do pečiva bez fosfátu
- sladidlo (pokud chcete)
Maková náplň
- 100 g mletého máku
- 50 g čekankového sirupu (nebo jiné sladidlo...)
- 100 ml rostlinného mléka
Postup
- Zapnout troubu na 180 C.
- Vyložit formu pečicím papírem. Použila jsem formu na dort o průměru asi 25 cm.
- Oddělit žloutky a bílky.
- Bílky vyšlehat.
- Ke žloutkům přidat olej vodu. Vyšlehat.
- Přidáme mouku a prášek do pečiva. Zamícháme.
- Opatrně vmícháme bílky.
- Mák smícháme s mlékem a sladidlem.
- Lžící poklademe na těsto.
- Pečeme asi 40 minut. Pokud máte větší formu, tak se doba pečení zkrátí. Kontrolujte raději špejlí.
Bon appetit H. H.
Nutriční hodnoty na 100 g / 1126 KJ
- Bílkoviny - 9 g
- Sacharidy - 18 g
- Tuky - 18 g
- Vláknina - 7 g
(bez cukru)