Vegan cizrnové brownies
Určitě jste už slyšeli o brownies z fazolí. Já jsem je už pekla několikrát a nebylo to špatné, ale pořád mi tam vadila nějaká pachuť. Možná jsem měla jen špatné fazole. Rozhodla jsem se vyzkoušet i brownies z cizrny. Zkoušela jsem je už péct jako muffiny a moc mi chutnaly. Z cizrny mi přijdou jemnější a není tam vůbec cítit žádná pachuť.
Jsou úplně bez mouky, plně ji nahradí cizrna, takže bezlepkové. Jsou vegan, takže bez mléka (laktózy), bez vajec a dokonce i bez oleje.
Po upečení je nechte úplně vychladit v pekáči a pak ještě alespoň na hodinku do lednice, aby držely pěkně tvar.
Můžete přidat i vegan protein.
Ingredience
- 400 g cizrny (uvařené, nebo z plechovky)
- 150 ml vody
- 50 g strouhaného kokosu
- 1 lžička skořice
- 20 g kakaa
- 1 zralý banán (cca 90 g)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 prášek do pečiva
- nálev z cizrny
- cca 30 kapek stévie (nebo jiné sladidlo)
Postup
- Zapnout troubu na 180 C.
- Vyložit formu pečicím papírem. Použila jsem malý pekáč o velikosti 25 x 20 cm.
- Nálev z cizrny vylijeme do misky.
- Cizrnu pořádně opláchneme a necháme okapat.
- Cizrnu a 150 ml vody hodíme do mixéru a mixujeme dohladka. (můžete použít i tyčový mixér)
- Postupně přidáme kokos, kakao, vanilkový extrakt, skořici, banán, prášek do pečiva a stévii. Používám stévii Zdravý den. Pořádně zamícháme.
- Nálev z cizrny vyšleháme stejně, jako bychom šlehali bílky z vajec. Použila jsem asi 150 ml.
- Vyšlehaný nálev opatrně vmícháme do těsta.
- Vylijeme na pekáč. Můžete přidat nasekanou hořkou čokoládou. Použila jsem 90 %.
- Pečeme asi 30 minut.
Bon appetit H. H.
Nutriční hodnoty na 100 g / 668 kj
- Bílkoviny - 5 g
- Sacharidy - 13 g
- Tuky 9 g
- Vláknina - 6 g
Jeden kousek vychází na cca 50 g.
Hodnoty se odvíjí od zvolených ingrediencí.