Vegan matcha řezy

14.09.2017

Matcha, je zelený mletý japonský čaj. Na rozdíl od běžných listů zeleného čaje, které se po vyluhování vyhazují, čaj matcha se zalije vodou a konzumuje se. Pitím čaje matcha dochází ke konzumaci antioxidantů ze zeleného čaje, vitamínů, minerálů a vlákniny ve vyšší koncentraci. Matcha také obsahuje velké množství L-theaninů - jedinečných přírodních aminokyselin, které se vyskytují téměř výlučně v zeleném čaji - a také teofylinu, který má podobné účinky jako kofein. Má se za to, že tyto látky společně pomáhají udržovat vyšší duševní jasnost a energii.

Jelikož matcha je čistý, přírodní, jemně mletý prášek, jeho použití jako ingredience je téměř neomezené. Mezi oblíbené použití patří zmrzlina ze zeleného čaje, ovocné smoothie, čokolády,  výborně se hodí i do dezertů, které obzvláštní nejen barvou :-)

Dnes jsme vyzkoušely poprvé dezert z matchy a vůbec to není špatné. Chuť není až tak výrazná. Jemně chutná po zeleným čaji. Nedoporučuji tento dezert jíst k večeru. Mělo by Vás to nabudit energií. Asi na tom něco bude, protože já chvíli po té, co jsem snědla jeden kousek, měla pocit, že musím něco dělat. Tak jsem několik minut dělala sumo dřepy s výskokem. :-D Další bonus tohoto dezertu je ten, že obsahuje málo sacharidů a více tuků, to znamená, že Vás zasytí na delší dobu. Já jsem dezert ochutnala kolem 14 hodiny. Teď je 18 hodin a já teprve nyní dostávám hlad. :-)

Tip -  Pokud uznáte za vhodné, můžete do těsta přidat i vejce, korpus se pak trochu drolí. (ale drží :-) )


Ingredience

Korpus

  • 100 g mandlí (nebo jiné ořechy)
  • 150 g ovesných vloček
  • 30 g strouhaného kokosu
  • 50 ml kokosového oleje

Krém

  • 300 ml mléka podle vlastního výběru (já použila sójovo-rýžové)
  • 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
  • 50 g kukuřičného škrobu, nebo pudink
  • sladidlo podle vlastního výběru (stévie, xylitol atd.)
  • 2 lžicky matcha

Postup

  1. Zapnout troubu na 175 C.
  2. Vyložit plech pečicím papírem.
  3. Ovesné vločky, ořechy a kokos rozmixovat.
  4. Přidat kokosový olej.
  5. Těsto hodíme na plech a pořádně rovnoměrně stlačíme lžící.
  6. Dáme péct asi na 10 minut.
  7. Mezi tím si připravíme krém. Kokosové mléko, mléko, kukuřičný škrob, sladidlo a matcha hodíme do hrnce a za stálého míchání vaříme asi 2 minuty.
  8. Vylijeme na upečený korpus, necháme vychladit a poté dáme do lednice chladit minimálně na 2 hodiny.
  9. Můžete posypat matcha.

Bon appetit H.H.



Nutriční hodnoty na 100 g / 964 kj

  • Bílkoviny - 5 g
  • Sacharidy - 13 g
  • Tuky - 19 g
  • Vláknina - 3 g
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky